Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

 

21η Σύνοδος Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου

  

Ephoria 21st Session National Cyprus Olympic Academy

«Η Ολυμπιακή Παιδεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα  ο οποίος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και των παραβατικών συμπεριφορών στους αθλητικούς χώρους». Το ομόφωνο ψήφισμα της 21ης Συνόδου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, εμπεριέχει βασικές αρχές για την επίλυση ενός σοβαρού και επίκαιρου προβλήματος, που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία. Δεκάδες σύνεδροι συμμετείχαν στη Σύνοδο, κατέθεσαν τις απόψεις τους και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, τονίζοντας ότι μόνο αν οι Ολυμπιακές Αρχές και αξίες εμπεδωθούν στους νέους μας, τα προβλήματα αυτά θα λυθούν οριστικά. Ομιλητές στη Σύνοδο ήταν η Δρ. Κωνσταντίνα Γογγάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια Αθλητικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης 1992, της Ατλάντα 1996 και του Σίδνεϊ 2000, απάντησε στα ερωτήματα των συνέδρων που αφορούσαν στις εμπειρίες του από την ανάμιξη του στον αθλητισμό, ενώ η Δρ. Κωνσταντίνα Γογγάκη ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της: «Η ένταξη της Ολυμπιακής Παιδείας στη στρατηγική πρωτογενούς πρόληψης, με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς και την ανάπτυξη τεχνικών απεμπλοκής τους από τέτοια προβλήματα, θα είχε μεγάλη σημασία. Η ανοχή στον χουλιγκανισμό, η λογική του μίσους και η συσχέτιση της έννοιας της πόλης με τη «ζούγκλα», εκτρέφουν ένα φαινόμενο που σταδιακά μπορεί να μετατραπεί σε Κρόνο που τρώει τα παιδιά του. Αντιθέτως, η αποκατάσταση της σωματικής, κοινωνικής και ψυχοσυναισθηματικής ισορροπίας κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα της υποστήριξης των παραβατικών νέων. Επειδή, όμως, στη ζωή δεν λειτουργούν όλα τόσο ομαλά και αυτονόητα, χρειάζεται κανείς να επαγρυπνά, ώστε να ενισχύει την προσπάθεια καθιέρωσης και εφαρμογής μιας νέας και καλύτερης τάξης πραγμάτων».

Στο ψήφισμα της Συνόδου που εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να καθιερώσει την Ολυμπιακή Παιδεία ως μάθημα στο σχολικό πρόγραμμα, ώστε τα παιδιά της Κύπρου να έχουν τη δυνατότητα από νωρίς, να εμποτίζονται με τις πανανθρώπινες αξίες της Ολυμπιακής ιδεολογίας, η οποία γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και φώτισε όλο τον κόσμο. Η Σύνοδος καλεί επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, να αναβαθμίσει το μάθημα της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα και με τις πρόνοιες της  Λευκής Βίβλου για τον αθλητισμό, που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι εργασίες της Συνόδου άρχισαν με ένα σύντομο τελετουργικό με τον Ολυμπιακό Ύμνο και το ποίημα του Τάκη Δόξα «Το Φως της Ολυμπίας» που απήγγειλε ο ηθοποιός Φώτος Φωτιάδης. Ακολούθησε η τιμητική βράβευση της κ. Στέλλας Καλοπαίδη για την πολύχρονη και αξιόλογη προσφορά της στον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό. Τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο για νέους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας ανέλυσε ο Χρίστος Ιωάννου. Τα συμπεράσματα της Συνόδου κατέθεσε ο κ. Σοφοκλής Χαραλαμπίδης, ενώ το συντονισμό των εργασιών είχε ο Κοσμήτορας της Ακαδημίας κ. Ζαχαρίας Κυριάκου.

Πρόγραμμα 21ης Συνόδου ΕΟΑΚ 

Χαιρετισμός Πρόεδρου ΕΟΑΚ κ. Σοφοκλή Χαραλαμπίδη

Χαιρετισμός Προέδρου ΚΟΕ Επιτ. Καθ. Ουράνιου Μ. Ιωαννίδη

Ομιλία Δρ Κωνσταντίνας Γογγάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών 

 

Ephoria 21st Session National Cyprus Olympic Academy


21H SYNODOS EOAK 5-12-2009 014resized


 21H SYNODOS EOAK 5-12-2009 020resized 

Η Εφορεία της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κατα την 21η Σύνοδο

Απόψη απο τους συμμετέχοντες στην
21η Σύνοδο της ΕΟΑΚ

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ Επιτ. Καθ. Ουράνιος
Μ. Ιωαννίδής χαιρετίζει την Σύνοδο

 

21H SYNODOS EOAK 5-12-2009 034resized


 21H SYNODOS EOAK 5-12-2009 037resized 

 

21H SYNODOS EOAK 5-12-2009 038resized 

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ Δρ. Νίκος Καρτακούλλης χαιρετίζει την Σύνοδο

Η κα. Κάλλη Χατζηιωσήφ Χαιρετίζει την Σύνοδο εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημήτριου

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Σοφοκλής Χαραλαμπίδης χαιρετίζει την Σύνοδο

 

21H SYNODOS EOAK 5-12-2009 060resized

 

21H SYNODOS EOAK 5-12-2009 101resized


 21H SYNODOS EOAK 5-12-2009 048resized 

Η Δρ. Κωνσταντίνα Γογγάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια Αθλητικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Βραβεύει την κα. Στέλλα Καλοπάιδη για την πρόσφορά της στον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό

 
 
© Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, 1997- 2017. All rights reserved.